01 apr
Blog Crna Gora
15 views
0 Comments

Canyoning

Kanjon Nevidio

Sinonim za ovu disciplinu u Crnoj Gori, jedinstvena turistička atrakcija. Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice, rijeke koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora. Njegovo ime Nevidio ili Neviđbog znači ,,mjesto koje se ne može vidjeti”. Kanjon je s pravom tako nazvan jer se rijeka, u selu Komarnica, 10 km od Šavnika, odjednom gubi u čudnom tjesnacu i postaje nevidljiva. Iako se onima koji ga prolaze čini znatno duži, kanjon je dug 1700 metara, visinska razlika je 125 m, a prolaženje traje oko 4-5 sati. Nedugo pošto se uđe u kanjon, povratak više nije moguć. Može se samo naprijed, zajedno s hladnom, silovitom rijekom. Ovaj dragulj surove prirode većim dijelom je u vječitoj sjenci. Za prolazak je, uz vodiča, obavezna i adekvatna oprema.

Grlja

Jedan od najtežih, najhladniji, najmračniji kanjon formirala je mala rijeka Grlja ispod Prokletija (Vusanje selo, 5-6 km od Gusinja). Ulazak u dolini Ropojana, gdje voda pada u 15 m dubok kazan i nastavlja kroz oštre stijene, manje od jednog kilometra.

Kanjon Škurde

Jedan od najvertikalnijih kanjona nalazi se u Boki, iznad Kotora, doseže do samih gradskih zidina. Kanjon je nevjerovatne ljepote zbog velikog broja bazena i 26 vodopada dužine od 3 do 42 metra! Ulazi se na 900 mnv, a dobro istreniranom timu treba oko 6-7 sati da prođe kanjonom.

Bogutovski potok

Nalazi se 30 km od Podgorice prema Kolašinu. Dug je oko 1,5 km. Ima osam vertikala, najveći je dubine 25 m, završava se na ušću potoka u rijeku Moraču. Za prolazak je potrebno oko pet sati.

Međuriječki

Kanjona ima i u primorskom dijelu Crne Gore, nedaleko od mora. Kanjon Međuriječ se nalazi u istoimenom selu na južnim padinama planine Rumije, na granici opština Bar i Ulcinj. Iako je pristup lak, naleti adrenalina u njemu su samo za iskusne kanjoniste. Ima desetak vertikala od pet do 30 metara.

Rikavac

Iznad Starog Bara je izvorište rijeke Rikavac. Njen kanjon je dužine oko 2000m, visinska razlika je 380m. Nakon više manjih vodopada i bazena, posljednji dio nudi veće izazove i silovitiji tok vode. Pravo uživanje za poznavaoce alpinističkih vještina.

Vruća Rijeka

Nevjerojatna kanjon tura od 7 sati, savršena kombinacija između kanjona Nevidio i kanjona Međurečje dostupan je samo za one s prethodnim iskustvom.

 

06dec

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu Ono što naš sajt crnagoraapartmani.me nudi svojim korisnicima i po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u ...
Continue Reading
09okt

Oglasi za apartmane

Oglasi za apartmane Oglasi apartmane, želite da svoj apartman oglasite na internetu, na platformi koja se bavi izdavanjem stanova na dan. Crna Gora Apartmani su pravo mjesto za vas, imamo ponudu ...
Continue Reading
Translate »