05 apr
Blog Budva, Blog Crna Gora
48 views
0 Comments

Stari grad Budva

STARI GRAD BUDVA

Jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Prema istorijskim izvorima poznato prije više od dvije i po hiljade godina kao ”grad Ilirije”, nezaobilazno je mjesto prilikom posjete Rivijeri. Prema legendi ,Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose.

Bio je osvajač i vladar Beotije, pokrajine u Grčkoj. Kada je iz njenog grada Tebe protjeran zajedno sa ženom Harmonijom. Našao je utočište kod ilirskog plemena Enheleja. Legenda kaže da je Kadmo u Budvu ušao na volovskoj zaprezi. Otud naziv Budva (bous na grčkom znači vo). Stariji nazivi za Budvu bili su Butua, Buthos, Butoba i Civitas Antique (Stari grad). Kroz istoriju je bila na meti više osvajača (Grci, Rimljani, Sloveni) i pripadala mnogim državama, a doseljavanjem stanovništva iz različitih krajeva, mijenjala se i struktura prvobitnog ilirskog.

Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu, opasanu srednjovjekovnim bedemima, sa tvrđavom, kulama i kapijama. U prošlosti je najteže bio oštećen u zemljotresu 1667. godine, a znatne su bile i posljedice zemljotresa 1979. godine, uspješno sanirane u deceniji nakon toga. Uz uske ulice, male pjace i trgove, ređaju se kafići, butici, barovi, restorani, galerije. Tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama Stari grad zaista postao Grad teatar. Tako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje stari primorski grad i daje mu posebnu boju i šarm.

Posebnu vrijednost imaju sakralni objekti – najstarija crkva Santa Maria in Punta, zatim sv. Ivana, sv. Trojice i sv. Save Osvećenog. Pored crkve sv. Ivana su ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve sv. Marije. Između crkava je i scena za predstave Grada teatra. U Starom gradu mogu se vidijeti i rimski piloni, zidovi najstarije kapije Budve. Od ustanova kulture najznačajnije su Muzej grada Budve sa arheološkom i etnografskom postavkom, Moderna galerija i spomen dom ”Stefan Mitrov Ljubiša”

06dec

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu Ono što naš sajt crnagoraapartmani.me nudi svojim korisnicima i po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u ...
Continue Reading
09okt

Oglasi za apartmane

Oglasi za apartmane Oglasi apartmane, želite da svoj apartman oglasite na internetu, na platformi koja se bavi izdavanjem stanova na dan. Crna Gora Apartmani su pravo mjesto za vas, imamo ponudu ...
Continue Reading
Translate »