Sutomore: Morski biser koji čuvaju tvrđave

Sutomore: Morski biser koji čuvaju tvrđave

Čisto more i duge prelijepe uređene plaže, od kojih su neke izolovane i kao stvorene za turiste koji se vole kupati daleko od buke. A poslije kupanja uživati u hladu, glavni su aduti crnogorskog gradića Sutomora, smještenog nedaleko od Bara.

Ovo mjesto na Jadranskom moru, koje čuvaju stare tvrđave, idelno je za istraživanje, a osim kupanja i sunčanja gostima iz cijelog svijeta nudi i bogat noćni život.

Zanimljiva istorija ovog gradića počinje 1882. godine, kada su izgrađene prve kuće na obali mora, a nastao je od ribarskog naselja priljubljenog uz dugu pješčanu plažu.

Danas je ovo najpoznatije turističko mjesto Barske rivijere, s brojnim luksuznim hotelima, vilama, restoranima i vikend naseljima u zaleđu.

Zbog svega ovoga mnogi koji posjete Sutomore samo jednom željeće da u njemu ostanu što duže i da se ponovo vrate.

Dani godišnjeg odmora u ovom mjestu brzo prolaze, jer ga kradu ugodne temperature i predivne sutomorske pješčane, kamene i stjenovite plaže, koje obavezno treba istražiti.

U neposrednoj blizini gradića nalazi se nekoliko starih porušenih samostana i utvrđenja, među kojima su utvrđenje Haj Nehaj iz 15. vijeka. I ostaci benediktinskog samostana Bogorodice Ratačke iz 11. vijeka, koja se nalazi na rtu Ratac.

Ovo mjesto je okruženo brojnim skrovitim plažama, a s njega se pruža fantastičan pogled na Sutomore i Bar.

Sutomore Turizam

Utvrđeni grad Nehaj izgradili su Mlečani u 15. vijeku i nalazi se na vrhu strmog brda između Sutomora i Čanja.

Predanja kažu da su ga gradile žene u 16. vijeku, a istu tvrđavu dogradili su i učvrstili Turci.

U istorijskim izvorima grad se prvi put pominje 1542. godine. Okružen je visokim odbrambenim zidovima, s mnoštvom puškarnica i više odbrambenih kula. U slučaju opasnosti grad – tvrđava mogao je da primi 900 ljudi. Do novembra 1877. godine tvrđava Haj Nehaj je bila u rukama Turaka, nakon čega su je Crnogorci oslobodili, a od tada je napuštena i u ruševinama.

Sutomore posjećuju i gosti iz Evrope i cijelog svijeta pa se na ulicama u ovo doba godine mogu čuti razni jezici – od engleskog, ruskog i makedonskog do češkog.

U ovom periodu na vratima brojnih trgovinsko-ugostiteljskih objekata pored glavnog sutomorskog šetališta mogu se pročitati i brojni oglasi za posao.

Terase od morskih talasa štiti kameni zid, na kojem turisti mogu uživati u zalasku sunca i romantičnoj večeri u mnogobrojnim restoranima.

Bogata prirodna bogatstva Crne Gore najbolje se mogu upoznati ako se odlučite voziti vozom Beograd – Bar.

Na jednočasovnoj vožnji u jednom pravcu turisti mogu uživati u jednom od najlješih pogleda na crnogorska brda, Skadarsko jezero i crnogorske vinograde, koji se prostiru u nedogled.

Nakon vožnje i razgledanja dijela crnogorskih prirodnih bogatstava, stiže se u prijestonicu ove zemlje – Podgoricu, koja na prvi pogled može izgledati dosadno. Već s prvim koracima njenim ulicama upoznaćete lijep i čist grad s velikim zelenim površinama, zbog čega se s pravom smatra jednim od najzelenijih gradova u Evropi.

Lijepo uređeni i održavani gradski parkovi krase grad i pravo su mjesto za odmor i relaksaciju za djecu i odrasle. Najstariji parkovi u ovom gradu su Njegošev i Karađorđev park.

Podgorica je poznata po toploj klimi i jedan je od najtoplijih gradova jugoistočne Evrope, zbog čega tokom ljetnih mjeseci zna biti gotovo pust. Zbog velike sparine ljeti veliki broj žitelja spas traži u morskim gradovima, zbog čega Podgorica u tom periodu izgleda pusto.

Zato, Podgoricu je lijepo posjetiti, ali ipak ostatak odmora treba provesti uživajući u kupanju u moru u nekom primorskom mjestu kao što je Sutomore.

Translate »