Crnogorska alkoholna pica

Crnogorska pića

Uz dobar zalogaj ide dobra kapljica

Ovo pravilo je u Crnoj Gori dovedeno do perfekcije. Bilo da ste ljubitelj kratkih pića, vina, piva ili nekih drevnih napitaka – u ovdašnjim restoranima i lokalima imaćete šta da probate, novo i drugačije.

Lozova rakija

je najbolji ambasador crnogorskih vinograda. Za aromu nadaleko poznate lozovače odgovorna je autohtona crnogorska sorta – vranac. Jačina rakije iznosi 50 stepeni. Najbolje ide uz pršut, suvo meso i sir. Pije se kao aperitiv, rashlađena, a u Crnoj Gori je očuvan običaj da se ujutro, prije obroka, popije jedna čašica. Kruna koju proizvode podgoričke “Plantaže”, vrhunska je lozova rakija, prijatne arome, čistog i harmoničnog ukusa, izuzetno pitka. Biotehnički institut u Podgorici proizvodi po specijalnoj recepturi elitnu lozu. Peče se samo 6000 do 8000 litara godišnje!

Umijeće vinarstva

Oblast Crmnice, koja se nalazi pored Skadarskog jezera, zauzima posebno mjesto u crnogorskom vinogradarstvu: to je kolijevka autohtonih sorti vinove loze – vranca i krstača, mjesto duge tradicije proizvodnje vrhunskih vina i rakije. Ono što je nastalo u Crmnici, svoju punoću i dodatni kvalitet ostvarilo je na Ćemovskom polju, kraj Podgorice. Veliki plantažni vinograd zasađen raznim vrstama grožđa, među kojima se izdvajaju dvije domaće vinske sorte, crni vranac i bijeli krstač.

Vranac

je vrhunsko suvo crno vino, tamnocrvene rubin boje sa nijansama ljubičastog, prijatnog sortnog voćnog mirisa, puno, temperamentno. Sadrži 12 % alkohola.

Krstač

je vrhunsko bijelo suvo vino kontrolisanog porijekla, izuzetne punoće, skladno razvijenog bukea i svijetložute boje, sa 12,5 % alkohola.

Pivo

Nikšićko pivo je omiljeno i jedinstveno nacionalno lager pivo koje se proizvodi od 1896. godine. Pravi se od ječma, tvrde planinske vode i gorkog i aromatičnog hmelja. Sadrži 11,8 % ekstrakta i 5 % alkohola.

Medovina

Amanet Starih Slovena Medovina je piće starih Slovena koji su i svoje vrhunsko pagansko božanstvo – boga Peruna prikazivali sa rogom iz kog se preliva medovina. Ovo drevno piće dobija se alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak je sličan proizvodnji vina.

Translate »