06 apr
Blog Bar, Blog Bečići, Blog Budva, Blog Buljarica, Blog Čanj, Blog Crna Gora, Blog Dobre Vode, Blog Herceg Novi, Blog Igalo, Blog Jaz, Blog Kolašin, Blog Kotor, Blog Petrovac, Blog Podgorica, Blog Rafailovići, Blog Šušanj, Blog Sutomore, Blog Sveti Stefan, Blog Tivat, Blog Ulcinj, Blog Utjeha, Blog Virpazar, Blog Žabljak
57 views
0 Comments

Crnogorska alkoholna pica

Crnogorska pića

Uz dobar zalogaj ide dobra kapljica

Ovo pravilo je u Crnoj Gori dovedeno do perfekcije. Bilo da ste ljubitelj kratkih pića, vina, piva ili nekih drevnih napitaka – u ovdašnjim restoranima i lokalima imaćete šta da probate, novo i drugačije.

Lozova rakija

je najbolji ambasador crnogorskih vinograda. Za aromu nadaleko poznate lozovače odgovorna je autohtona crnogorska sorta – vranac. Jačina rakije iznosi 50 stepeni. Najbolje ide uz pršut, suvo meso i sir. Pije se kao aperitiv, rashlađena, a u Crnoj Gori je očuvan običaj da se ujutro, prije obroka, popije jedna čašica. Kruna koju proizvode podgoričke “Plantaže”, vrhunska je lozova rakija, prijatne arome, čistog i harmoničnog ukusa, izuzetno pitka. Biotehnički institut u Podgorici proizvodi po specijalnoj recepturi elitnu lozu. Peče se samo 6000 do 8000 litara godišnje!

Umijeće vinarstva

Oblast Crmnice, koja se nalazi pored Skadarskog jezera, zauzima posebno mjesto u crnogorskom vinogradarstvu: to je kolijevka autohtonih sorti vinove loze – vranca i krstača, mjesto duge tradicije proizvodnje vrhunskih vina i rakije. Ono što je nastalo u Crmnici, svoju punoću i dodatni kvalitet ostvarilo je na Ćemovskom polju, kraj Podgorice. Veliki plantažni vinograd zasađen raznim vrstama grožđa, među kojima se izdvajaju dvije domaće vinske sorte, crni vranac i bijeli krstač.

Vranac

je vrhunsko suvo crno vino, tamnocrvene rubin boje sa nijansama ljubičastog, prijatnog sortnog voćnog mirisa, puno, temperamentno. Sadrži 12 % alkohola.

Krstač

je vrhunsko bijelo suvo vino kontrolisanog porijekla, izuzetne punoće, skladno razvijenog bukea i svijetložute boje, sa 12,5 % alkohola.

Pivo

Nikšićko pivo je omiljeno i jedinstveno nacionalno lager pivo koje se proizvodi od 1896. godine. Pravi se od ječma, tvrde planinske vode i gorkog i aromatičnog hmelja. Sadrži 11,8 % ekstrakta i 5 % alkohola.

Medovina

Amanet Starih Slovena Medovina je piće starih Slovena koji su i svoje vrhunsko pagansko božanstvo – boga Peruna prikazivali sa rogom iz kog se preliva medovina. Ovo drevno piće dobija se alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak je sličan proizvodnji vina.

06dec

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu Ono što naš sajt crnagoraapartmani.me nudi svojim korisnicima i po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u ...
Continue Reading
09okt

Oglasi za apartmane

Oglasi za apartmane Oglasi apartmane, želite da svoj apartman oglasite na internetu, na platformi koja se bavi izdavanjem stanova na dan. Crna Gora Apartmani su pravo mjesto za vas, imamo ponudu ...
Continue Reading
Translate »