Buljarica

Buljarica se nalazi svega dva kilometra južno od Petrovca. Mesto ima nešto preko 100 stanovnika.Tokom sezone otvorena je još jedna prodavnica, poslastičarnica, nekoliko trafika i par prodavnica suvenira. Tu su naravno i nekoliko restorana gde možete da uplatite ručak ili večeru po povoljnim cenama.

Plaža u Buljaricama je duga preko 2 km. Pored plaže u sezoni možete naći dosta kafića. Cela plaža odzvanja nekim veselim ritmom.

Velika plaža pruža mogućnost za razne sportove na pesku. Podvodni svet obiluje raznim vrstama riba, školjki i drugim morskim stvorenjima. Tereni za ronjenje podvodni ribolov su odlični.

“Buljarica je dobila ime po bratstvu Buljarević, koje se pominje u mjestu još 1423. godine, kada se vlastelin Jovan Buljarević, zajedno sa još trinaest paštrovskih prvaka, potpisuje na mletačko-paštrovskom ugovoru. Stanovništvo se vjekovima bavilo poljoprivredom i stočarstvom, naročito vinogradarstvom i maslinarstvom.

Buljarica je, kao i cijeli Paštrovići, bila nekada poznata po veoma dobrom vinu i brojnim vinogradima, ali je nažalost, od svega ostalo samo sjećanje.”

Translate »