31 mar
Blog Kotor
20 views
0 Comments

Boka Kotorska

Boka Kotorska

Boka će vas jednako očarati bilo da joj priđete morem ili se u nju spustite s kopna. Putniku se čini kao da su se planine raspukle i pustile more da uđe u njihove skute. To je najjužniji fjord u Evropi. Nad tankom linijom obale nadvile su se visoke planine, štiteći je od surove klime sa sjevera. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije: agava, palmi, mimoza, oleandera, kivija, nara, ljekovitog bilja … Dok je na njenim vrhovima snijeg, u podnožju u isto vrijeme cvjetaju ruže, kamelije i mimoza. Zaliv je prirodno podijeljen na četiri manja: Hercegnovski, Risanski, Kotorski i Tivatski. Kao biseri, duž obale nižu se gradovi, riznice istorije, umjetnosti i ljepote.

KOTOR je stari pomorski i kulturni centar. Vjekovima je bio raskrsnica trgovačkih puteva i pod jakim uticajem Mletačke Republike. Zaštićen je od planinskog zaleđa čvrstim odbrambenim zidom građenim još u doba Vizantije. U gradu opasanom zidinama nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici, palate, katedrale, crkve – živa istorija. Poznat je po karnevalima i feštama, koje se održavaju ljeti i zimi. Pored Kotora nalazi se Dobrota, mjesto u kome su sačuvane brojne palate nekadašnjih pomoraca i brodovlasnika.

PERAST je postojbina mnogih pomoraca svjetskog glasa i primjer grada koji je čitavom svojom sudbinom bio okrenut moru. Stilom života je podsjećao na Veneciju sa kojom je imao žive trgovačko-kulturne veze. Pun je ostataka starih plemićkih palata, koje samo nagovještavaju nekadašnji sjaj i bogatstvo. U jednoj od njih, palati Bujevića, smješten je Muzej grada. Perast je bio svojevremeno centar pomorske obuke u koji su dolazili i ruski boljari da bi učili vještine pomorstva. Zato se ovo mjesto smatra kolijevkom ruske flote. Pred Perastom se nalaze dva ostrvca, jedno prirodno drugo vještačko: Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe. Ova dva ostrva predstavljaju izuzetnu turističku atrakciju. RISAN, antički Rison, poznat je po ostacima kulture starog vijeka. U njemu su pronađeni ostaci vile jednog rimskog patricija sa podnim mozaicima, koji po ljepoti ne zaostaju za onim rađenim u rimskim palatama toga doba. Na teritoriji tog grada bila je prijestonica ilirske kraljice Teute.

TIVAT – Tivatski arhipelag čine tri ostrva: Prevlaka (Ostrvo cvijeća), Stradioti, na kom se nalazi turističko naselje Sveti Marko, i Gospa od milosti. Na ovim ostrvima i u svim naseljima u tivatskoj opštini postoje vrijedni sakralni objekti, a najpoznatiji je manastirski kompleks na Prevlaci. Već pedeset godina Tivat je jedina vazdušna luka na crnogorskom primorju.

HERCEG NOVI je grad koji se nalazi na samom početku Bokokotorskog zaliva. Njegov izgled je ilustracija njegove burne istorije. To je simpatična mješavina romaničkog, vizantijskog i orijentalnog stila upakovana u mediteranski milje. Danas je to grad cvijeća, svi njegovi prozori okrenuti su ka suncu i moru. Jedan je od najtoplijih gradova Jadrana. U njemu treba posjetiti Muzej i Arhiv grada, Galeriju moderne umjetnosti, kao i Stari grad sa Sahat-kulom.

06dec

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu

Oglasite apartmane, hotele, restorane…. na našem sajtu Ono što naš sajt crnagoraapartmani.me nudi svojim korisnicima i po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u ...
Continue Reading
09okt

Oglasi za apartmane

Oglasi za apartmane Oglasi apartmane, želite da svoj apartman oglasite na internetu, na platformi koja se bavi izdavanjem stanova na dan. Crna Gora Apartmani su pravo mjesto za vas, imamo ponudu ...
Continue Reading
Translate »