Centralni region

Centralni region

Centralni region ili poslovni dio Crne Gore, sa glavnim gradom Podgorica u svom središtu, raskrsnica je poslovnih puteva, zabave i odmora. Prirodni ambijent jezera i blagih planina, ili urbani ambijent, stvar je izbora.

Podgorica
Glavni grad, centar svih dešavanja. Do planine i mora – sat vožnje, do Skadarskog jezera pola sata! Iako leži na pet rijeka, ljeti je jedan od najtoplijih gradova Evrope. Zimi je prepoznat kao grad mladih, po bogatom noćnom životu. Duh Orijenta provijava u Staroj Varoši, koja se utapa u urbani centar. Mjesta za razgledanje su antička zaostavština grada Duklja, okolna sela, Mauzolej Marka Miljanova u Kučima, Kusleova kuća i Saborni hram Hristovog vaznesenja.

Danilovgrad
Gradić između Podgorice i Nikšća ima lijepu prirodu, obraslu šumom. Posebno primamljivo je izletničko-vikend naselje. Bogato kulturno nasljeđe opštine Danilovgrad se prije svega ogleda u značajnim kulturno-istorijskim spomenicima, arheološkim lokalitetima, kao i znatnom broju stvaralaca – umjetnika, naučnika i filozofa. Danilovgradskoj opštini pripada i manastir Ostrog, vjerski hram koji okuplja pripadnike svih religija.

Nikšić
Nikšić je nadaleko čuven po pivu, čeliku i čvrstim vezama prijateljstva. Industrijski, ujedno i studentski grad, od skora je i domaćin Lake Fest-a, trodnevnog festivala pop-rock muzike kraj Krupačkog jezera. Omiljena izletišta su brdo Trebjesa, jezera Krupac, Slano, Kapetanovo i Grahovsko, kao i ski centar Vučje. Od istorijskih znamenitosti ne treba propustiti: najstariji crnogorski most Moštanica, zaostavština Rimljana i Carev most čiju je izgradnju pomogao ruski vladar Aleksandar III. Crvena stijena je jedno od najstarijih arheoloških nalazišta u Evropi.

Cetinje
Prijestonica. Grad crnogorske istorije, muzeja, umjetničkih akademija, nekadašnjih diplomatskih predstavništva, utemeljenih početkom 20. vijeka. Čuva tajne vladarske porodice Petrović i hrišćanske relikvije u manastirima. Na ulicama se uvijek odvija živi teatar koji održavaju studenti umjetnosti ili mještani neobičnog duha. Tu kao da mjesec „siplje zrake magičeske, čuvstva tajna neka budi”. Omiljena izletišta su Rijeka Crnojevića i selo Njeguši, čuveno po proizvodnji sira i mesa.

Translate »