Trg od knjige Herceg Novi

Trg od knjige Herceg Novi

 

Međunarodni sajam knjiga prvo je održan u parku ispred Instituta dr Simo Milošević. Kasnije pod nazivom „Otvorena knjga (Otvorena knjiga)“, dok se poslednjih nekoliko godina održava pod današnjim nazivom „Trg od knjige“. Manifestacija se odrzava u Starom gradu na trgu Belavista. Sajam se otvara obično u julu. Sajam je prvi put organizovan 1994. godine. Organizatori su se promjenili, ali kontinuitet nije bio ugrožen. Od 2003. godine sajam se održava na sadašnjoj lokaciji. Novo ime i koncept dali su pečat prepoznatljivosti ove manifestacije.

 

Sajam je zamišljen kao jedinstvena smotra izdavača. Za cilj ima promociju knjiga i čitanja i pružanje širokom broju posetilaca različitih interesovanja  iz svih oblasti nauke i znanja.

 

Ono što trg Hercegnovskih knjiga čini posebnim je impresivan ambijent starog grada. Susreti sa piscima, masovne posjete, ekskluzivan i raznovrstan večernji program, predstavljanje novih izdanja, dječiji programi, koncerti i naravno gostoljubivost gradskog domaćina.

 

Organizatori sajma su Odjeljenje za kulturu i obrazovanje opštine Herceg Novi i Javna ustanova Gradska biblioteka Herceg Novi. U slavu knjige kao najveće vrijednosti i pouzdanog čuvara svijetskog pamćenja, smišljaju se različiti programi: književni, dečiji, zavičajni, muzički i pozorišni programi. U duhu misije Trga knjiga je da ukaže na značaj čitanja, a knjige kao civilizacijski opseg u odnosu na izazove savremenog društva.Moto sajma je: Svijet knjiga je najlepši svijet koji je čovek ikad stvorio.

Translate »